Základné delenie syrov:
-
Prírodné syry – syry vyrobené z mlieka tzv. sladkým zrážaním (syridlom), alebo kyslým zrážaním (kyselinou mliečnou, vzniknutou biologickým kysnutím mliečneho cukru a čiastočným uvoľnením srvátky)
-
Tavené syry – vyrobené z prírodných syrov, príp. iných mliečnych výrobkov (masla, smotany a pod.) alebo i ďalších potravinárskych výrobkov (zelenina, cereálie a pod.), pričom syr tvorí z celkového podielu najmenej 51% hmotnostných.
-
Syrové výrobky – výrobky vyrobené zo syrov a iných potravinárskych výrobkov, pričom syr tvorí z celkového podielu najmenej 51% hmotnostných.
-
Srvátkové syry – vyrobené zo srvátky
Podľa obsahu tuku – vyjadreného v sušine (tvs = tuk v sušine) v hmotnostných percentách:
-
vysokotučný - 60 a viac tvs
-
plnotučný - 45 a menej ako 60 tvs
-
stredne tučný (polotučný) - 25 a menej ako 45
-
nízkotučný - 10 a menej ako 25
-
odtučnný - menej ako 10
Podľa konzistencie – vyjadrenej ako obsah vody v beztukovej hmote syra (VBHS)
-
extra tvrdý - menej ako 47
-
tvrdý - 47 a menej ako 55
-
polotvrdý - 55 a menej ako 62
-
polomäkký - 62 a menej ako 68
-
mäkký - najmenej 68
Podľa zretia syra
-
Čerstvé syry a tvarohy – určené na konzumáciu krátko po výrobe
-
Zrejúce syry – konzumujú sa až po uplynutí doby zrenia, aby došlo k nevyhnutným biochemickým a fyzikálnym zmenám, charakterizujúcim príslušný druh zrejúceho syra;
Podľa technológie výroby syrov:
-
Tvarohy
-
Čerstvé syry
-
Mäkké syry
-
Parené syry
-
Plesňové syry
-
Polotvrdé syry – bez a s tvorbou ok vo vnútri cesta
-
Tvrdé syry – bez a s tvorbou ok vo vnútri cesta
-
Tavené syry
-
Bryndza
-
Srvátkové syry
-
Syry ovčie, kozie, byvolie a pod., t.j. syry vyrobené z iného mlieka ako kravského.
Na stiahnutie:
Podporný materiál
Základné delenie syrov.pdf
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci,
ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci,
tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...