logo

Základné delenie syrov:

  • Prírodné syry – syry vyrobené z mlieka tzv. sladkým zrážaním (syridlom), alebo kyslým zrážaním (kyselinou mliečnou, vzniknutou biologickým kysnutím mliečneho cukru a čiastočným uvoľnením srvátky)
  • Tavené syry – vyrobené z prírodných syrov, príp. iných mliečnych výrobkov (masla, smotany a pod.) alebo i ďalších potravinárskych výrobkov (zelenina, cereálie a pod.), pričom syr tvorí z celkového podielu najmenej 51% hmotnostných.
  • Syrové výrobky – výrobky vyrobené zo syrov a iných potravinárskych výrobkov, pričom syr tvorí z celkového podielu najmenej 51% hmotnostných.
  • Srvátkové syry – vyrobené zo srvátky

Podľa obsahu tuku – vyjadreného v sušine (tvs = tuk v sušine) v hmotnostných percentách:

  • vysokotučný - 60 a viac tvs
  • plnotučný - 45 a menej ako 60 tvs
  • stredne tučný (polotučný) - 25 a menej ako 45
  • nízkotučný - 10 a menej ako 25
  • odtučnný - menej ako 10

Podľa konzistencie – vyjadrenej ako obsah vody v beztukovej hmote syra (VBHS)

  • extra tvrdý - menej ako 47
  • tvrdý - 47 a menej ako 55
  • polotvrdý - 55 a menej ako 62
  • polomäkký - 62 a menej ako 68
  • mäkký - najmenej 68


Podľa zretia syra

  • Čerstvé syry a tvarohy – určené na konzumáciu krátko po výrobe
  • Zrejúce syry – konzumujú sa až po uplynutí doby zrenia,  aby došlo k nevyhnutným biochemickým  a fyzikálnym zmenám, charakterizujúcim príslušný druh zrejúceho syra;

Podľa technológie výroby syrov:

  • Tvarohy
  • Čerstvé syry
  • Mäkké syry
  • Parené syry
  • Plesňové syry
  • Polotvrdé syry – bez a s tvorbou ok vo vnútri cesta
  • Tvrdé syry – bez a s tvorbou ok vo vnútri cesta
  • Tavené syry
  • Bryndza
  • Srvátkové syry
  • Syry ovčie, kozie, byvolie a pod., t.j. syry vyrobené z iného mlieka ako kravského.


Na stiahnutie: 
Podporný materiál 
Základné delenie syrov.pdf

   

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...